Mi a különbség a gyógytestnevelési úszás és a gyógyúszás között?

Szülői kérdés:

A barátom kislánya gyógytestnevelési úszásra jár, az én fiam gyógyúszásra. Habár egykorúak, mégsem járhatnak ugyanabba a csoportba. Mi a különbség a kétféle úszás között, kinek javasolt az egyik, illetve a másik?

Kedves Balázs!

A kétféle úszást könnyű összekeverni, első pillantásra nem nyilvánvaló miben különbözik a kettő. A gyógytestnevelési úszás a szakszolgálati tevékenységek közé tartozik, és az iskola szervezésében jutnak el a gyerekek az órákra. A gyógyúszást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, olyasmi, mint a fürdőgyógyászati ellátás.

A gyógytestnevelés, és a gyógytestnevelési úszás a tanév rendjéhez igazodik, a gyógyúszás rövidebb időszakra szól, és jellemzően komolyabb balesetek, illetve sérülések utókezelését szolgálja. Más jellegű panaszoknál javasolja az orvos egyiket vagy másikat, ahogy az ellátást is más intézmény biztosítja. A gyógytestnevelési úszáson azok a gyermekek vehetnek részt, akiket az iskolaorvos gyógytestnevelésre utalt, ehhez szakorvosi javaslat szükséges. Gyógyúszásra a gyermekorvostól vagy az iskolaorvostól lehet beutalót kérni a szakrendelőbe, ahol felírják a kezelést. A gyógyúszás és a gyógytestnevelési úszás egyaránt ingyenes.

Fotó: Nicole Gottler