Mi a különbség az otthon és az iskolában végzett gyógytestnevelés gyakorlatok között?

Szülői kérdés:

Másodikos lányom gyógytesnevelésre jár, és rendszeresen végzi az egyéni és az otthonra javasolt gyakorlatokat. Van különbség a kettő között?

Kedves Bori!

Igen, van különbség, a kettő valóban nem teljesen ugyanaz. Az egyéni feladatokat a gyermek a gyógytestnevelés órán végzi, ezek mindig személyre szabottak, és az adott tartásprobléma célzott kezelését szolgálják. Úgyis mondhatnánk, hogy ezek a mozgássorok gyógyítják legintenzívebben a gyermek panaszait, a tünet kezelése szempontjából ezek a leghatékonyabbak. A gyógytestnevelés óra gerincét teszik ki, és nagyjából 4-5 gyakorlatból épülnek fel.

A házi feladatok az otthoni gyakorlást ösztönzik. Rendkívül hasznosak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a teljes gyógyulás érdekében a kötelező gyógytestnevelés órákon túl is szükséges a folyamatos gyakorlás. Ez egyébként abban is segít, hogy a gyermek megszokja a rendszeres, naponta végzett testmozgást, ami a leggyorsabb útja, hogy panaszainak végérvényesen búcsút intsen. Ezek a mozgássorok hosszabbak, 12-14 gyakorlatból állnak, és az otthoni belemelegítést, illetve a teljes test átmozgatását is lehetővé teszik.