A teljesítményszorongás hatása a tanulmányokra és a lelki életre

Zsófi lányunk harmadik osztályos, mindig rendesen megírja a leckéjét, mi pedig rendszeresen kikérdezzük este. Habár otthon szépen felmondja a tananyagot, a dolgozatai, és a feleletei mégsem sikerülnek igazán jól. Azt mondja, elfelejti, amit megtanul, habár otthon ezt nem tapasztaljuk. Mi lesz, ha elmegy a kedve a tanulástól? Sajnáljuk a sok kudarc miatt. Arra is gyakran panaszkodik, hogy fáj a feje, és a hasa az iskolában. Hogyan segíthetünk neki?

Kedves Mária!

Gyermeküknél feltehetően az úgynevezett teljesítményszorongás okozhatja az említett problémákat.  Ez az egyik leggyakoribb magatartászavar az iskolában. Az ilyen gyerekeknél a gátolt iskolai teljesítmény, az iskolai kudarc mellett gyakran egyéb tünetek is jelentkeznek, ilyenek például a légúti megbetegedések, a hasfájás, vagy a fejfájás stb. Ezek az iskolai szünetekben ritkábban jelentkeznek, vagy teljesen el is múlnak. Lélektani értelemben arról van ugyanis szó, hogy a megmérettetést a gyermek veszélyhelyzetként éli át, ami az idegrendszerben azokat a funkciókat aktivizálja, amelyek egy valódi veszélyhelyzetre készítik fel. Ide soroljuk a „harcolj, vagy fuss-menekülj” viselkedési stratégiákat. A szorongó tanulók nem tudatosan a menekülést választják a megküzdés helyett, vagyis amikor  „leblokkolnak”, védekeznek a kellemetlen helyzet és a stressz ellen. Vannak olyan gyerekek is, akiket a kihívás okozta szorongás jobb teljesítményre sarkall. Alaposabb vizsgálat tárhatja fel, hogy az ön kislányánál pontosan milyen tényezők váltják ki ezt a szorongásos állapotot, és milyen eszközökkel lehet ezt csökkenteni. A tünetek mögött általában összetett okok állnak, részben alkati tulajdonságok, részben környezeti hatások.

Jó hír, hogy többféle módszer létezik, ami segíthet. A stresszkezelés szerencsére a gyermekeknek is tanítható, és a környezet megfelelő reakciói is sok változást tudnak elindítani. Javasoljuk, hogy keressék meg problémájukkal a területileg illetékes nevelési tanácsadót, ahol felkészült szakemberek segítenek megoldást találni.