Hangok felcserélése óvodásoknál

SZÜLŐI KÉRDÉS:

Nagycsoportos kisfiam nemrég logopédiai szűrésen vett részt. Megállapították, hogy néhány hangot még nem tud kimondani, és előfordul, hogy felcseréli a hangok sorrendjét. Mennyire súlyos ez a probléma?

Kedves Zoltán!

Amennyiben a logopédus nem javasolt további vizsgálatot, terápiás megsegítést, azt jelzi, hogy szerencsére nincs nagy baj. Ha terápiás megsegítés javasolt, éredemes komolyan venni a  dolgot, de általában óvodáskorban jól reagál ez a terület a megsegítésre. Megnyugtató, hogy a problémát időben kiszűrték a szakemberek, ilyenkor a javulás üteme is gyorsabb. Sok gyermeknél előfordul, hogy amikor kimond egy szót, az egyes hangok sorrendjét felcseréli. Például „telefon” helyett „tefelont” mond. Komolyabb problémával állunk szemben, ha a szótagokat cseréli meg a gyermek, vagy esetleg nem ejti a szavak végét, ami egyébként jelentős mértékben rontja a beszéd érthetőségét is. Azt is meg szokta figyelni a szakember, hogy a kiejtéssel, nem képzett hangokkal milyen kapcsolatban állnak a tévesztések.
Érdemes tudni, hogy ezek a hibák bizonyos életkorban normálisak. Egyáltalán nem biztos, hogy rendellenességként kell tekintenünk rájuk. Óvodáskor elejére ezek jórésze általában eltűnik a beszédből, és öt-hat éves korra rendszerint maguktól megszűnnek. Ha ez mégsem történik meg,vagy nem kezdenek el a hibázások csökkenni, érdemes mihamarabb logopédus segítséget kérni.