Artikluációs terápia és beszédtechnika fejlesztése közti különbségek

SZÜLŐI KÉRDÉS:

16 éves nagyfiam még mindig nem beszél tisztán. Mivel politikai pályára készül, ezért több éves kihagyás után újra logopédushoz jár, beszédtechnikát tanul. Miben különbözik ez a korábbi terápiájától? Mit takar a beszédtechnika?

Kedves Édua!

Soraiból kitűnik, hogy szívén viseli fia boldogulását, és odaadóan segíti őt abban, hogy valóra váltsa az álmait. Valóban igaz, hogy a fiatalok pályaválasztását nagy mértékben befolyásolhatja, milyen a beszédük tisztasága. Nagyon jó, hogy logopédussal foglalkozik a beszédtechnika fejlesztésén.

Érdemes tudni, hogy a beszédtechnika a beszéd egészét javítja, így a légzés, a hangadás, a kiejtés és a kifejezés finomítására is kiterjed. Kisebbeknél a beszéd tudatosságot, önreflexiót igénylő területeket általában csak indirekt módon fejlesztik a logopédusok, hiszen a kicsik még sok mindent nem sajátítottak el nagyobb társaikhoz képest. Idősebb gyermekeknél, felnőtteknél már a teljes beszédkép javítása a cél, ez a feladat pedig már túlmutat a hangok tisztán ejtésén.

A légzés a jó hangadás alapja. Gyakorlással a légzéskapacitás növelhető, a hangtalan belégzés gyakorlása, a levegőbeosztás az egyenletes hangadást támogatják, amire kivételes szükség van, ha valaki munkaeszközként használja a hangját. A hang, amin beszélünk mindenkinél más színezetű. A hangadás csiszolásával az egyénre jellemző középhangsáv megtalálása és kimunkálása a cél, ami magába foglalja a hangterjedelem szélesítését és a könnyed hangerőfokozás elsajátítását is. A szép kiejtés megtanulása a beszédtechnika tanulás legkézenfekvőbb része, a hangok tisztán ejtése a beszédösszképet jelentős mértékben javítja. Ezeket fiatalabb és idősebb gyermekeknél is a hangkialakítás után a hang automatizálásával végzi a logopédus. A kifejezés, a beszéd érthetősége a hangsúly-, hanglejtés-, hangszín- és a ritmusgyakorlatokon keresztül fejleszthető.

A beszédtechnika a kisebbeknél alkalmazott artikuláció javításán túl a személyiség bevonásával, és koncentrációs gyakorlatokkal együtt teszi lehetővé a megfelelő, szép, tisztán képzett és tisztán ejtett, minél érthetőbb beszéd kialakítását. Mindenképp támogassák gyermekük törekvését, és buzdítsák őt a gyakorlásra is!