Értelmi vagy más fogyatékosság?

Második osztályos kislányom sok tanulási nehézséggel küzd több tantárgyból is. Rosszul teljesít, pedig sokat bátorítom, ráadásul nehezen alkalmazkodik a társaihoz. Sokszor azt érzem, hogy nem érti, ha beszélgetünk ezekről a helyzetekről, mintha másként érzékelné a világot maga körül, mint a többiek. Sokat olvastam az enyhe értelmi fogyatékos gyerekekről és felmerült bennem, hogy talán érintett lehet a gyermekem. Hogyan segíthetek a kislányomnak?

Kedves Eszter! 

Az említett jelek sok egyéb más szervi vagy pszichés problémára is utalhatnak, így mindenképpen javasolt szűrővizsgálatra vinni gyermekét. A pontos diagnózis segít eloszlatni a kétségeket, és abban is megerősítést ad, ha a probléma valódi okait máshol kell keresni.

Mihamarabb érdemes utánajárni, milyen terápiás segítségre van szüksége gyermekének, ami segít elejét venni, hogy tovább romoljon a helyzet. Az intellektuális képességek alacsonyabb szintje az enyhe értelmi fogyatékos gyermekek esetében legtöbbször csak az iskolában derül ki, amikor azzal szembesülnek a szülők, hogy a gyermek tanulási nehézségekkel küzd. Ezek a gyerekek kicsit ügyetlenebbül mozognak, nehezebben kommunikálnak, olykor lassabbak a társaiknál, illetve feltűnővé válik, hogy kevésbé érdeklődő a gyermek és befelé fordul. Általában 6 és 18 év között állapítják meg a szakemberek, hogy valóban enyhe értelmi fogyatékosság áll-e a probléma hátterében.  Ezeket a gyerekeket leginkább az jellemzi, hogy a tanulási teljesítményük látványosan alacsony, hiába kapnak segítséget a pedagógustól, a szülőtől, vagy a kortársaiktól, akikhez egyébként csak komoly nehézségek árán képesek alkalmazkodni. Ennek ellenére többségük felnőttkorára mégis képes az önálló, független életre, és nem szorulnak tartósan a környezet támogatására. Ám a jövő tervezésében, az élettervek kialakításában, jelentős döntések és bonyolultabb ügyek intézésében tanácsadásra szorulhatnak.  Az enyhe értelmi fogyatékosság a szakértői bizottság komplex vizsgálata során állapítható meg. A diagnózis megállapításakor a vizsgáló team figyelembe veszi a kiállított orvosi adatlap (5 éves státusz) adatait, illetve a gyermek fejlődését is folyamatos figyelemmel kíséri. Érdemes felkeresni a kerületi szakszolgálatot és tanácsot kérni a kollégáktól, mi az eljárás pontos menete,