Éjszakai felriadás – rémálmok

Iskolás korú kislányom gyakran felriad éjszakánként, rendszeresen meséli, hogy rémálmok gyötrik. Hogyan segíthetek neki?

Kedves Szülő!

Sok család teszi fel aggódva ezt a kérdést, gyakori probléma, hogy a gyermek az éjszaka közepén felébred, sír, rossz álmokról, félelmekről számol be. Hogy jobban megértsük a rémálmok lehetséges okait, kezdjük azzal, mit érdemes tudni az alvásról! Miközben álmodunk, agyunk sajátos működésmódban dolgozik. A központi idegrendszer ilyenkor dolgozza fel az aznapi, vagy a múltbéli eseményeket, és rendszerezi a naponta ránk zúduló temérdek információt. Ennek az alvásszakasznak tehát nagyon fontos szerepe van testi-lelki jóllétünk szempontjából. Ha egy gyermeket túl sok stressz éri, ha nehezen illeszkedik be az iskolai közösségbe, és környezetében megoldatlan problémák okoznak feszültséget, gyakrabban jelentkezik a nyugtalan alvás, a gyerekek rossz álmoktól szenvednek. Hasonló helyzetben ez szinte minden gyermeknél előfordul.

A gyerekek nyugodt alvását segítik a rendszeres esti szertartások, például a lefekvés előtti meseolvasás, és beszélgetés. Fordítsunk figyelmet a gyermek életkorának, és terhelhetőségének megfelelő napi ritmusra, segítsünk őt a stresszoldásban, és óvjuk őt a fölösleges feszültségektől.

Ha a probléma állandósul, feltétlenül forduljunk szakemberhez. Érdemes orvost is felkeresni, hogy a probléma szervi okait, illetve egyéb járulékos betegségeket ( pl. alvásfüggő légzési zavar) biztonsággal ki lehessen zárni. Ha orvosi probléma nem áll fenn, pszichológiai problémák, esetleg valamilyen korábban elszenvedett lelki megrázkódtatás is okozhatja a panaszokat.

Bizalommal fordulhatunk a nevelési tanácsadókban dolgozó kollégákhoz, akik hasonló problémák esetén hatékony segítséget nyújtanak a családoknak.

Kép forrása: Nic Stage