Mit jelent gyógytestnevelésben a II/A és a II/B kategória?

Kedves Anyuka!

Az iskolakezdés izgalmai közepette gyakran indul az év azzal, hogy az iskolaorvos vagy az ortopédszakorvos gyógytestnevelést javasol a gyerekeknek. Ilyenkor megilletődünk, mit is jelent pontosan a megállapított kategória, amit gyermekünk kapott. Íme, egy rövid áttekintés, ami segít az értelmezésben.

Az említett kategóriák az enyhébb illetve gondosabb figyelmet igénylő mozgásszervi és belgyógyászati problémák besorolására szolgálnak. A II/a kategóriába azok a gyerekek tartoznak, akiknél kisebb mozgásszervi, esetleg belgyógyászati problémák jelentkeznek. Ők a heti három gyógytestnevelés óra mellett a hagyományos testnevelés órákon is részt vehetnek. Érdemes figyelni arra, hogy mindennapra jusson a mozgásra szánt órákból. A hagyományos és gyógytestnevelés órák ideális arányáról kérjük az iskolaorvos tanácsát.

A II/b kategória esetében az ide sorolt gyerekeknél felmerülő mozgásszervi, és belgyógyászati panaszok nagyobb figyelmet igényelnek, számukra a hagyományos testnevelés órák helyett elsősorban a gyógytestnevelés órák a legideálisabbak. A mozgásra szánt órák száma egy héten három-öt óra időtartamban a legegészségesebb.

A kép szerzője: ju-leo