Otthoni beszédfejlesztés egyszerű módszerekkel másféléves kortól

SZÜLŐI KÉRDÉS:

Otthon vagyok a másfél éves lányommal. Mit tudok tenni, hogy szépen fejlődjön a beszéde?

Kedves Anyuka!

Beszélgessen minél többet gyermekével, amikor csak teheti, játék, mesélés, vagy akár könyvnézegetés közben is. A gyermek életkorának megfelelően kérdezzen és válaszoljon! Segíthet azzal is, ha lassabb tempóban, tagoltan beszél gyermekével, igazodva a gyermek szókincséhez! Hangutánzó szavakkal, tárgyak, cselekvések megnevezésével, rövid mondatokkal kísérheti a mindennapi tevékenységeiket, vagy akár a közös játékot is. Énekeljenek, mondókázzanak együtt minél többet.

Ha már nagyobb a gyermek rövid, egyszerű nyelvezetű meséket is lehet neki olvasni, ami természetes módon segíti a beszédfejlődést. Nevezze meg egyértelműen azokat a dolgokat, amiket lát, hall, megfog, érzékel, vagy átél! Segítsen neki az érzései és gondolatai kifejezésében!

Mikor a gyermek már hangokat is utánoz, és beszélni kezd, kiemelten fontos, hogy minél több dicséretet kapjon. Örüljön vele, ha valamit megnevez, vagy elmesél, a gyermek által mondottakat helyes formába öntve ismételje el, ha szükséges! A pontos nyelvi kifejezések előbb-utóbb az ő beszédébe is beépülnek majd. Adjon a gyermeknek időt arra, hogy ki tudja fejezni magát, minél nagyobb türelemmel és figyelemmel hallgatja őt, annál jobb!

Kép forrása: Sarah Gilbert