Az olvasottak megértésének hiánya is diszlexiát jelezhet?

246712218_38b73a6137_zSZÜLŐI KÉRDÉS:

Mi lehet az oka, hogy a fiam nem érti, amit elolvas, és folyamatos kudarcok érik emiatt az iskolában?

Kedves Anyuka!
Ha a szülők olvasási nehézségekre figyelnek fel gyermeküknél, az első dolog, ami általában eszükbe jut, hogy olvasási zavar állhat a probléma hátterében. Ezt más néven diszlexiaként emlegetik a szakemberek. Sokat halljuk manapság ezt a kifejezést, de vajon mennyire vagyunk tisztában azzal, mit is jelent a szó pontosan?
A diszlexia a tanulási teljesítményt befolyásolja. Megmutatkozhat betűtévesztés formájában, az is előfordulhat, hogy a gyermek fordított sorrendben olvassa a szavakat, illetve – amit Ön is említ – nem érti, amit olvas. Több terület lehet egyszerre érintett, előfordulhat, hogy az írás és a helyesírás is nehézségekbe ütközik. Akadnak olyan gyerekek, akik számára a hangos olvasás jelent problémát, habár a magukban olvasott szöveget megértik. Érdemes szem előtt tartani, hogy nem mindenkinél olvasási zavarról van szó, aki rosszul olvas. 

Azoknál a gyerekeknél, akiknél a megértést az értelmi és intellektuális képesség befolyásolja, pszichológiai vizsgálatra is szükség van. Az értelmi képesség mellett fontos a beszéd területének feltérképezése, illetve a figyelmi teljesítmény vizsgálata. Jó tudni, hogy sok diszlexiás gyermek azért szeret olvasni, mert logikai érzéke jó, és az összefüggéseket remekül átlátja. Bizonyos esetekben pszichés eredetű okok állnak a háttérben, mint például az önbizalomhiány. A személyre szabott terápia minden helyzetben indokolt, az optimális fejlesztéshez komplex kivizsgálás szükséges.

Képek forrása: -DIMITRi-; Alex Ragone