Van összefüggés a mozgásfejlődése és a diszlexia között?

Több helyen olvastam, hogy a kúszás, mászás és a diszlexia között összefüggést találtak a szakemberek. A kisfiam már 10 hónapos kora óta jár, nem nagyon mászott. Lehet, hogy diszlexiás lesz?

Kedves Márta!

Valóban igaz, hogy a mozgásfejlődés szoros összefüggést mutat a beszéd- és nyelvi fejlődéssel. Az elmaradás később a beszélt és írott nyelvben – olvasás, írás – is jelentkezhet, de ez nem feltétlenül lesz így.

Aggódni emiatt azért sem érdemes, mert a csecsemőknél hatalmas egyéni különbségek figyelhetőek meg az egyes mozgásformák megjelenésének idejében, és azok gyakorlásának hosszában is. Egyesek akár hónapokon keresztül a kúszást és mászást használják fő közlekedési formaként, mások pedig pár hétnyi gyakorlás után inkább függőleges, álló helyzetben próbálnak közlekedni. Ez nem baj. Az a fontos, hogy hagyják a gyermeket egyéni ritmusában végigmenni a mozgásfejlődés lépésein, tehát ne siettessék a felállást. Illetve amikor pedig inkább állva közlekedne, akkor ne kényszerítsék őt „négykézlábazásra”, vagy hason csúszásra. Inkább kövessék továbbra is figyelemmel a mozgását, és ha úgy látják, hogy valami nincsen rendben, esetleg bizonytalanok ez ügyben, kérjék ki szakember véleményét.