Meddig elfogadható gyerekeknél a hibás artikuláció?

SZÜLŐI KÉRDÉS:

Négy éves, óvodás kislányom beszéde időben kezdett fejlődni, de több hangot még mindig nem tud kimondani. Mikor vigyem logopédushoz?

Kedves Zita!

Ha a gyerekek lassan fejlődnek, az aggódó szülők gyakran nyugtalankodni kezdenek. Szerencsére sok esetben csupán az egyéni fejlődés különbözőségeivel állunk szemben. A logopédiai fejlesztés szerencsére csodákra képes, az ön által említett esetben is jó eredménnyel tudja orvosolni a problémát.

A kicsik beszéde születésüktől kezdve fokozatosan fejlődik. Ahogy egyre több szót kezdenek használni, majd egyre hosszabb mondatokban beszélnek, a felnőttek beszédét is egyre jobban értik. Az, hogy a gyermeknek melyik hangok ejtése megy könnyen vagy nehezen, egyénfüggő. A legtöbb esetben a beszédhangok többsége természetes módon kialakul, és a gyerekek megtanulják tisztán ejteni őket.

Mivel az olvasás és írás tanulás során könnyebbséget jelent a beszédhangok tiszta ejtése, az ötéveseknél szűrést végeznek a logopédusok. Ez a szűrés kiterjed a beszédhangok megfigyelésére is. Amennyiben néhány hangot még nem tud ejteni a gyermek, a logopédus artikulációs terápiát javasol. Ilyenkor a még nem képzett beszédhangok kialakítása a cél, illetve az, hogy a hétköznapi beszédben is könnyedén megtanulja használni őket a gyermek. Logopédus segítségével hasonló esetben általában egy év alatt kialakul a tiszta beszéd.

Előfordulhat az is, hogy a gyermek már korábban kezd logopédushoz járni, hogy az ejtési nehézségeken dolgozzanak. Ez leginkább akkor indokolt, hogyha sok hangot hibásan ejt a gyermek, amit a logopédus hamar ki tud szűrni. Hogy mennyi ideig tart a fejlesztés, sok mindenen múlik. Befolyásolja a hibásan képzett hangok száma, a gyermek figyelmi kapacitása, illetve, hogy mennyire hajlandó a rendszeres gyakorlásra. Fontos tudni, hogy a terápia sikerességét a gyermek hozzáállása alapvetően befolyásolja. Érdemes logopédussal konzultálni, hogy könnyebb legyen eldönteni, hogy a gyermeke esetében mikor javasolt elkezdeni a terápiát, ha valóban indokolt.