10 hónapos ikerkislányaink nevelésében szeretnék tanácsot kérni. Kicsit aggódom, hogy szülőként hogyan birkózunk majd meg a nevelési problémákkal. Mire figyeljünk oda, hogy ne rontsunk el semmit?

Kedves Vilma!

Az ikrek nevelése sok szempontból nem tér el a szokványos gyermeknevelési helyzettől, ugyanakkor valóban vannak speciális feladatok is, amelyekben jó, ha tudatosak maradnak. „Dupla öröm, dupla gond” – szokták mondani az ikres szülőkre gondolva. Az egypetéjű ikrek különösen feladhatják a leckét nevelőiknek.

A praktikus nehézségeken túl több olyan dolog is van, amelyet a felnőttek teljesen jó szándékúan követnek el ezeknél a gyerekeknél. A szülők „egyformán akarják szeretni” őket, igyekeznek mindent ugyanúgy csinálni mindkét gyermeknél. Ez a magatartás azonban olyan negatív hatást gyakorolhat a csemeték személyiségfejlődésére, amely akár hosszú távon is befolyásolhatja életüket. Például a két kisgyermek eleve hajlamos szimbiotikus kapcsolatban lenni egymással, ha ezt a környezet tovább erősíti például azzal, hogy ugyanolyan ruhába öltözteti, az nehezíti őket az individualizációban, vagyis abban, hogy önálló személyiségüket, egyéniségüket felépítsék. Feltétlenül abban kell tehát segíteni őket, hogy saját igényük, ízlésük, baráti körük, hobbijuk stb. kialakulhasson. Ebben kérhetik szakember segítségét is, konzultálhatnak a védőnővel, gyermekorvosukkal, fordulhatnak a szakszolgálathoz. Lehet, hogy egyikőjük jobban fejlődik, erősebb, dominánsabb. Érdemes odafigyelni, hogy ne nyomja el egyikük sem a másikat. Ha egyikük picit lassabb ütemben fejlődik, korai fejlesztéssel hamar le lehet küzdeni a hátrányokat. Ebben kiválóan felkészült szakemberek tudnak segíteni a pedagógiai szakszolgálatoknál. A szakemberek tapasztalatai alapján bölcsődei, óvodai nevelést együtt, az iskolában azonban már külön osztályt szoktunk javasolni a gyerekeknek.

Fotó: Eric Peacock

17 éves vagyok, jövőre érettségizek. Bizonytalan vagyok abban, hogy gimnázium után milyen szempontok szerint válasszak egyetemet, milyen pályát válasszak?

Kedves Örs!

Életed egyik jelentős állomása közeledik, nem csoda, ha kérdések merülnek fel benned, és bizonytalannak érzed magad. Sok veled hasonló korú fiatal teszi fel magának nap, mint nap ezt a kérdést. Ahogy te is írod, jó, ha van egy szempontrendszer, egy stratégia, amiből ki lehet indulni. Nagyon fontos, hogy a választás egybe essen az érdeklődésed irányával. Ne csak a gimnáziumi tárgyakban gondolkodj!

Gondold végig, hogy életed során melyek voltak azok a területek, amelyek vonzóak voltak számodra! A családban, tágabb környezetedben kinek a foglalkozása tetszett, és mi volt az, ami elsősorban megfogott benne? A munkabeosztás, az, hogy egyedül végezhető, vagy éppen, hogy csapatban lehet dolgozni? Érdemes sok-sok szempontot összegyűjteni. A másik aspektus saját képességeid, készségeid ismerete, nem utolsó sorban eredményességed megfontolása. Miben vagy jó? Önismereti kérdésekben kérheted szakember segítségét is.

Az is nehezítheti a döntést, ha úgy érzed, hogy később már nem tudsz majd változtatni, és választásod egy életre szól. A szakértők szerint a XXI. század munkavállalójának legfontosabb tulajdonsága a megújulás képessége lesz, tehát ne aggódj, döntésedet hozd meg bátran, szabadon! Ha szükséges kérheted tanácsadó segítségét. Több intézmény, szervezet foglalkozik pályaorientációs, illetve pályaválasztási tanácsadással. Érdemes böngészni az interneten is, illetve két tipp, ahol biztosan színvonalas segítségre számíthatsz: Fővárosi Pályaválasztási Tanácsadó, és Országos Felsőoktatási Iroda. Sok sikert!

Fotó: Simon Aughton

Óvodás kisfiam rekedt hangon beszél. Biztos, hogy diszfóniás? Más nem okozhatja ezt?

Kedves Gábor!

A hangképzési zavarokat hívjuk diszfóniának, amelynek sokféle oka lehet. A rekedtség felléphet átmeneti állapotként, de lehet tartós is, ilyenkor orvosi beavatkozásra vagy hangterápiára van szükség.

Átmeneti állapot lehet a rekedtség, ha például a hangképző szervek érzékenysége miatt a hang túlerőltetésekor, kiabálás után lép fel a gyermeknél, vagy ha a hangképző szerv gyulladása áll fenn. Lehet más fertőző betegségek következménye is, kialakulhat polip, daganat, csomó miatt. A túl nagy zajban való hosszabb tartózkodás, vagy hangos zenehallgatás után is előfordulhat rekedtség. Létrejöhet a gége és a garatüreg fejletlensége miatt, fejlődési rendellenesség okán, hallászavar következményeként, vagy bénulás miatt is.

Az, hogy gyermeke rekedt, még nem biztos, hogy akár orvosi vagy terápiás beavatkozást tesz indokolttá, azonban érdemes megfigyelni, hogy mennyi időn keresztül áll fenn, milyen gyakorisággal jelenik meg, milyen helyzetekben, vagy milyen helyzeteket követően jelentkezik. Amennyiben a rekedtség nem múlik el egy-két nap alatt, próbáljuk meg rávenni a gyermeket, hogy pihentesse a hangját, ne beszéljen. Ha három hét után továbbra is fennáll a rekedtség, mindenképpen forduljunk foniáterhez vagy logopédushoz.

Ákos fiam rendszeresen hátfájásra panaszkodik, a feleségem szerint gerincferdülése van. Mikor érdemes orvoshoz vinnem?

Kedves Ákos!

Talán meglepően hangzik, mégis igaz, hogy a gyermekek 40%-nál kimutatható valamilyen  mozgásszervi elváltozás. Erre valóban érdemes odafigyelni. Kezdeti szakaszban még tartáshibáról beszélünk, de a későbbiekben, ha a rossz tartás rögzül, akár komolyabb elváltozás is kialakulhat a gerincoszlopban. Éppen ezért rendkívül fontos a prevenció, a megelőzés, hogy megelőzzük a komolyabb következmények kialakulását.

Ha gerincferdülés okozza a panaszokat, idővel egyéb tünetek is jelentkezhetnek, ami a későbbiekben lassíthatja a gyógyulást, tehát jobb mihamarabb orvos segítségével utánajárni, pontosan mi okozza a panaszokat. Ha az izomegyensúly felborul és rögzül a helytelen tartás, akkor bizony a gerincferdülés, később pedig egyéb elváltozások is kialakulhatnak. Az esetleges genetikai hajlamot fokozhatja a gyenge, kötött izomzat és a beidegződött rossz tartás, ami szerencsére célzott terápiás tornával hamar gyógyul. Javaslom, kérje orvos véleményét! A gerincferdülés enyhe formája fájdalmat, súlyos formája a tüdőre nehezedő nyomás miatt akár légzési nehézséget is okozhat. A scoliotikus gyermek számára a pihenést a gerincferdüléssel kialakult rossz tartás jelenti, éppen ezért különösen fontos a helyes állás, ülés, járás megtanítása. A cél a gyenge izomzat megerősítése, és nyújtása ott ahol szükséges, egyúttal megerősíteni az egész szervezetet, javítani a légzést és a keringést. Rendkívül fontos mihamarabb megcsípni a bajt, így a tünetek fokozódása később nem okozhat gondot.

Hét éves kisfiam, Dodó csak kis lámpa mellett akar aludni. Állandó vita téma ez a családban, mert a férjem szerint ez egészségtelen, és csak sötétben lehet rendesen aludni.

Kedves Emília!

Férje aggodalma bizonyos szempontból alaptalan. Az emberi alvás, és a hozzá kapcsolódó mintázatok nagyon egyediek. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az ujjlenyomathoz hasonlít, úgy is nevezik, hogy „alvásujjlenyomat”. Az, hogy milyen környezeti feltételeket igényel valaki alvás közben, szintén egyéni sajátosságokat mutat. Vannak emberek, akik csak teljes sötétségben képesek elaludni, míg másokat ez nyugtalansággal tölt el, és szeretetik látni a hálószoba és a berendezések kontúrjait. Nem ritka az sem, hogy valaki érzékeny a zajokra és füldugót használ. Jelenlegi tudásunk szerint valamennyi sötétségre valóban szükség van a pihentető alváshoz, nem csak a külső ingerek kizárása miatt, hanem élettani szempontból is, mert bizonyos élettani szempontból fontos anyagok csak ilyenkor szabadulnak fel a szervezetünkben.

Attól azért nem kell tartani, hogy az éjjeli lámpa fénye bármilyen szempontból egészségkárosodást okozna gyermeküknél. Gyakran lehet tapasztalni, hogy a világítás növeli a kicsik biztonságérzetét, és oldja a szülő jelenlétének hiányából adódó feszültséget. Az esti szorongás csökkentésére maguk a szakemberek is szokták javasolni a kis lámpa használatát. Viszonylag gyakran lehet róla hallani, hogy a felnőttek alvását is megkönnyíti ez a szokás.

Amit szülőként érdemes végig gondolniuk, illetve megérteniük: vajon kisfiuknál egyszerűen csak arról van szó, hogy ő így szeret aludni, vagy esetleg valamilyen feszültség, megoldatlan probléma van az életében, ami szorongást okoz benne? Érdemes beszélgetni vele erről, de semmiképpen sem tanácsos ráeröltetni a sötétséget.

Azt vettem észre, hogy a tizenhat éves lányom késő este titokban kijár enni éjszaka a konyhába. Nagyon szégyelli, nem is igen merem szóba hozni. Mekkora bajt jelent ez? Lehet, hogy zugevő?

Kedves Szandra!

Ennyi információ alapján nehéz megállapítani, hogy ez tényleg gond-e, és ha igen, mekkora. Az éjszakai étkezés lehet rossz szokás, vagy a fiatal életmódjából adódó következmény. Ha lánya napközben nagyon elfoglalt, vagy nincs ideje enni, akkor ezt valamikor be kell pótolni.

Annak alapján azonban, hogy Ön szégyent, titkot említ, arra lehet gondolni, hogy ennél összetettebb a helyzet. Mindenképpen tanácsos „szóba hozni”, és ha otthon nem sikerül megoldani, akkor fontos szakember segítségét kérni, már csak azért is, hogy elejét vegyék a komolyabb problémáknak.

A zugevés rejtett étkezési zavar, amelynek mindig lelki okai vannak. Az ilyen problémákkal küzdők általában nem szeretnek társaságban enni. Ennek különböző okai lehetnek, így például, ha eleve túlsúllyal küzd az illető, akkor megpróbálja a környezete előtt eltitkolni azt, hogy mennyit eszik. „Óh, én alig eszem valamit, mégis hízom” – szokták ilyenkor mondani. Vagy, ha a hozzátartozók figyelik a diétát, akkor ez alól igyekszik valahogy kibújni az érintett. Gyakori jelenség, hogy a napi, vagy állandósult feszültségek kezelésére használja valaki az étkezést. Általánosságban elmondható, hogy az elégtelen stresszkezelés mindig része a zugevésnek, és az gyakran tolódik a késő esti, vagy éjszakai órákra, amikor senki nem látja. Miközben titok és szégyen övezi az ilyen tevékenységet, mégsem szabad ennek a titkolózásnak teret adni. Ha valamiből tabut csinálunk, az csak tovább ront a helyzeten.

Az étkezési zavar önmagában is arra utal, hogy valamilyen megoldatlan problémával küzd az ember.  Javaslom, beszélgessenek őszintén a helyzetről, és hogy mi állhat a hátterében, illetve vegyék sorra a segítségkérés lehetőségeit is! Tartsa szem előtt, hogy az étkezés magánügy, és mindenkinek magának kell megtanulni kontrollálni annak idejét, minőségét, és mennyiségét. Mindenképpen érdemes elkerülni azt, hogy az ezzel kapcsolatos felelősséget valaki más vegye át, ezért semmiképpen sem tanácsos ellenőrizgetni senki étkezését.

Fotó: Horizontal Integration