A tyúkmell és a tölcsérmell tünetei és kezelése

Szülői kérdés:

Észrevettem, hogy a kisfiamnak mostanában nehezére esik egyenesen tartania magát, mindig görnyedten ül, és séta közben sem jobb a helyzet. Mi segíthet, hogy egyenes legyen a tartása?

Kedves Dénes!

Bármilyen gerincpanaszról legyen is szó, minél hamarabb foglalkozni kezdünk az egészség helyreállításával, annál jobb! A gerinc egészségét az idejében felismert tünetek célzott kezelése támogatja a leghatékonyabban. Lássuk, mit érdemes tudni a hát mellkasi szakaszánál jelentkező bántalmakról! Az ide kapcsolódó két leggyakoribb probléma a tyúkmell és a tölcsérmell, amelyeknél speciális mellkas fejlesztő gyakorlatok segítenek.

Tyúkmellnél a kiemelkedő szegycsont mellett a bordák behúzódnak, a mellizmok megrövidülnek, a váll pedig előre esik. Ilyenkor a megrövidült mellizmok nyújtása, és a háti szakasz merev izmainak az oldása és nyújtása segít. Ezeket a gyakorlatokat célszerű hason fekve végezni.

Tölcsérmellkasnál a szegycsont alsó szakasza behúzódik, amit általában fejlődési rendellenesség okoz, vagyis viszonylag korán okozhat már panaszokat. Ebben az esetben a mellkasemelés, a bordalégzés, a törzsfeszítő és kúszó gyakorlatok sokat segítenek.

Minél előbb felismerik és kezelik a problémát, annál nagyobb valószínűséggel elkerülhető a sebészi beavatkozás, melyre egyébként csak akkor lehet szükség, ha az elváltozás a mellkasi szervek működését is befolyásolni kezdi. Mindenképp javasolt orvoshoz fordulni a pontos diagnózis megállapítása érdekében, aki a speciális gyakorlatok kapcsán is tud majd további tanácsokat is adni.

Fotó: Xanatos