Minden, amit a hanyagtartásról tudni érdemes

Szülői kérdés:

Gyermekem idén kezdett gyógytestnevelésre járni. Az orvos azt mondta, hogy a helytelen testtartása, pontosabban a hanyagtartása miatt van erre szükség. Ez mit jelent pontosan?

Kedves Matild!

Amikor az orvos helytelen tartást emleget, enyhébb problémával állunk szemben. Komolyabb a baj, ha azt a kifejezést halljuk, hogy deformitás, ami a csontszerkezet megváltozására utal, és alaki eltéréseket okoz. A gyermeke esetében az egyik legenyhébb tartásproblémáról van szó, így nincs miért aggódni.

A hanyagtartás a helytelen tartás legenyhébb formája, amelyre jellemző a hajlott hát, és az előreengedett váll, illetve a lógó fejtartás. Ha nem kezeljük idejében, később ezek az enyhébb panaszok is okozhatnak komolyabb elváltozásokat, akár a csontozatban is, ezért minél hamarabb kezdődik a terápia, annál jobb. Ha az izmok, szalagok tartós gyengesége figyelhető meg, tartási gyengeségről beszélünk. Ezt arról lehet a legkönnyebben felismerni, ha a gyermek a tartását ki tudja ugyan javítani, ha figyelmeztetjük, de a helyes testtartást nem tudja hosszabb ideig megtartani, és hamar visszatér a rossz tartáshoz. A célzott gyakorlatok gyors javulást eredményeznek, érdemes kitartónak lenni a gyakorlás során.